För att bli yogalärare finns det en del saker du behöver ha på plats. Naturligtvis är det bra om du har ett genuint intresse för yoga i sig, men också för att lära ut och dela med dig av det du kan och vet; någon sorts yogalärarutbildning, så att du faktiskt vet vad du gör och kan lära ut effektiva yogasekvenser och positioner; och så behöver du ha en egen daglig yogapraktik.

Eller behöver du det? Jag tror att de flesta yogalärare själva skulle skriva under på detta, och jag gissar att många som själva utövar yoga, antingen på egen hand eller går på klasser också tänker ungefär så här. Du behöver veta vad du gör för att kunna leverera roliga, effektiva yogaklasser som gör dina deltagare starkare och rörligare eller åtminstone inte utsätter dem för risk att skada sig, du behöver kunna förmedla detta till deltagarna tydligt och pedagogiskt och du behöver träna yoga själv för att både få inspiration och erfarenhet och för att kunna sätta dig in i deltagarnas upplevelse – för att helt enkelt vara sann och genuin i det du lär ut på mattan.

Sanningen är att jag aldrig har haft en daglig yogautövning eller praktik, och inte heller vill eller har försökt uppnå det. Jag har haft perioder där jag tränat mer yoga, gjort det mer regelbundet och oftare, men aldrig dagligen. Ibland har jag känt dåligt samvete för det, för det är en av de här sakerna som man kan höra att man måste, eller bara är helt självklart att man som yogalärare gör, och då har jag tänkt att jag kanske borde försöka börja yoga varje dag. Jag kanske kan göra i alla fall lite yoga varje dag, några solhälsningar, en kortare sekvens. Men det spricker varje gång innan det ens hunnit bli mer än en tanke. Det finns två huvudanledningar till det, och dem tänkte jag berätta om nu.

Den första är att jag faktiskt inte har tid. Då kan man så klart argumentera att tid har man inte, det tar man sig, och man kan skapa tid för det man vill göra. Är det tillräckligt viktigt så ser man till att det finns tid, osv. Och så är det förstås och anledningen till att jag inte tycker att det är tillräckligt viktigt för att skapa daglig tid hänger ihop med anledning två så den kommer nedan. Men faktum är att min tid, liksom de flesta andras, är begränsad. Ska jag lägga mer tid på en sak, så måste jag ta den tiden från något annat. I mitt fall är det inte heller bara de rent faktiska timmarna det handlar om, utan det faktum att mycket av den tid jag lägger i dag går till andra fysiska aktiviteter och träningsformer, så det handlar inte bara om jag måste kunna avsätta tiden för en yogaklass utan att jag behöver ha tid till vila och återhämtning från andra aktiviteter som jag har gjort eller ska göra, både för att jag gillar alla möjliga former av träning men också för att det är mitt jobb och då kan jag inte hoppa över vissa träningspass bara för att jag skulle vilja yoga i stället

Min andra anledning är att jag faktiskt inte köper påståendet att man ska/måste/borde utöva yoga varje dag, varken som yogalärare eller yogautövare i någon form. Yoga, om man ser till den rent fysiska delen, är en träningsform bland många andra, vilket dels innebär att det finns mycket annat man kan göra också eller i stället, dels att man från yoga liksom andra träningsformer, behöver vila och återhämtning och alltså inte kan eller ska göra det varje dag. Det kan också vara så att du utfört annan typ av träning som är tuff och utmanande för kroppen som gör att du dagen efter behöver vila, även från yoga. Om tid och intresse finns skulle du kunna ägna dig åt rent återhämtande yoga i form av t.ex. ett restorative yoga pass, men i min mening har du då ändå lämnat den fysiska delen av yoga. Vill du se en utveckling i din yoga, kanske har du en specifik position du vill klara av, kanske önskar du en allmän upplevelse av att känna dig rörligare eller starkare, eller orka mer? Då behöver du förstås träna med viss regelbundenhet för att nå dina mål, och även träna specifikt mot dina mål men fortfarande inte varje dag. För mig som yogalärare gäller samma sak. För att uppnå mål, eller bara bibehålla det jag har i dag behöver jag så klart göra det ibland, med viss regelbundenhet. Jag behöver också en egen yogapraktik för att behålla min kärlek till yogan vilket så klart präglar de klasser jag leder. Jag behöver ha yogan i min egen kropp för att behålla inspiration och faktiskt behålla den praktiska kunskapen om yoga, olika positioner och övergångar, förstå hur något kan kännas i en kropp (även om så klart alla kroppar är olika och upplever exakt samma position eller sekvens på olika sätt) och över huvud taget kunna sätta ihop sekvenser och hela klasser som fungerar och känns härliga, logiska och givande för deltagarna.

Så min bekännelse är att jag tyvärr just nu inte yogar så mycket som jag skulle vilja för min egen del, och kanske inte riktigt så mycket som jag optimalt skulle behöva för att vara den allra bästa yogaläraren jag kan och vill vara, och min önskan är att faktiskt få till en mer regelbunden yogapraktik, även om jag varken vill eller tror det är realistiskt att yoga varje dag. Jag behöver återhämtning mellan olika träningspass, även yoga, och ju äldre jag blir desto tydligare blir det i min kropp, även om jag alltid varit noga med vilodagar och återhämtning i min träning. Dessutom är det så mycket mer och annat än yoga som min kropp både behöver och jag vill ha och det går helt enkelt inte att få in både yoga, löpning, dans, styrketräning, SUP-yoga, promenader och allt annat jag vill (bortsett från hur mycket kroppen orkar), för det finns ju lite annat i livet man behöver hinna med också som jobb, familj, vänner osv.

Nu är det i alla fall sommar och min förhoppning är att jag ska få mer tid att få in härliga yogapass bland min övriga träning och till hösten lyckats få till en lite bättre balans. Vill du dela med dig av hur du ser på det här med att yoga varje dag eller inte, eller hur du får till din träningsbalans, skriv gärna en kommentar.